Tko ne voli pizzu? Kombinacija rastopljenog sira, umaka od rajÄice i hrskave kore je neodoljiva, ali i jelo sa dosta kalorija, ugljikohidrata i natrija, pa si postavljamo pitanje. Je li pizza zabranjena ako imate dijabetes? Ako nije, kako možete uživati u kriÅ”ki (ili dvije) bez prevelikog slanja Å”eÄera u krv?
Povijest pizze
Ljudi su tijekom godina voljeli pizzu mnogo prije nego Å”to je postojala Domino’s ili vaÅ”a lokalna pizzerija. Rana verzija pizze bila je viÅ”e poput kruha i u njoj su uživali stari EgipÄani, Grci i Rimljani.
Ali prema History.com, Napulj je zapravo bio rodno mjesto pizze. Verziju pizze ukraÅ”enu rajÄicama, sirom, uljem, ÄeÅ”njakom i inÄunima uliÄni prodavaÄi prodali su seljacima u Napulju. Kraljica Margherita posjetila je Napulj 1889. godine i uživala u āpitiā prelivenoj mekom mozzarellom, rajÄicom i bosiljkom (boje talijanske zastave) – klasikom i tako je “Margherita pizza” roÄena, po kraljici.
Pizza je stigla do gradova u Sjedinjenim Državama krajem 19. i 20. stoljeÄa, zahvaljujuÄi talijanskim i grÄkim imigrantima, a ljubav se proÅ”irila diljem zemlje nakon Drugog svjetskog rata. Danas možete birati izmeÄu mnogih stilova pizze, dok tradicionalni preljevi poput feferona, gljiva i luka zauzimaju visoko mjesto na listi popularnosti, možemo reÄi da danas postoji pizza za skoro sve.
Pizza i dijabetes
Ako imate dijabetes, možete jesti pizzu, ako želite. No, preporuÄamo nekoliko kriÅ”ki, na naÄin da ipak zadržite razinu Å”eÄera u krvi u razumnom rasponu. ViÅ”e od nekoliko kriÅ”ki se ne preporuÄa za osobe koje imaju dijabetes, a to možete zahvaliti sadržaju ugljikohidrata i masti koji se nalaze u pizzi. Kako biste bili potpuno sigurni koliko kriÅ”ki možete pojesti potreban Vam je glukometar i test trakice s pomoÄu kojih možete pratiti visinu “Å”eÄera” u krvi.
Možete naruÄiti naÅ” CareSens PRO glukometar koji ima dokazanu toÄnost i preciznost pri uzimanju uzoraka kapilarne, venske, neonatalne i arterijske krvi, sa velikim automatski osvjetljenim LCD ekranom od 6,3 cm koji daje jasno vidljive rezultate.
Vratimo se mi pizzi, Å”to je kora deblja, to je veÄi sadržaj ugljikohidrata u kriÅ”ki. Umak od rajÄice može sadržavati dodani Å”eÄer, dodajuÄi joÅ” viÅ”e ugljikohidrata. Tu je i masnoÄa od sira, maslinovog ulja i potencijalno preljeva feferona, kobasica, slanine itd. Neke od masti su zasiÄene, Å”to se vaÅ”im arterijama ne sviÄa. Ali masnoÄa, opÄenito, usporava probavu, Å”to znaÄi da ugljikohidrati ne “udaraju” odmah veÄ mnogo kasnije (zato su moji Å”eÄeri u krvi veÄi sljedeÄeg jutra, ako razmiÅ”ljaÅ” na taj naÄin).
KonaÄno, sadržaj natrija u pizzi može uzrokovati vlastiti niz izazova, pogotovo ako imate visoki krvni tlak ili ste skloni zadržavanju tekuÄine.
S toliko dostupnih vrsta pizze, teŔko je pružiti precizan prehrambeni profil pizze. Informacije o prehrani dostupnije su za brzu hranu i smrznutu pizzu. Pogledajmo nekoliko primjera:
Ako ste ljubitelj pizze, nemojte oÄajavati. JoÅ” uvijek je možeÅ” pojesti! Evo nekoliko savjeta za uživanje bez osjeÄaja krivnje ili gledanja visokih oÄitanja na GLUKOMETRU nekoliko sati kasnije.
-
Care Sens Pro aparat10,50 € (79,11 kn)
-
Care Sens Dual35,01 € (263,78 kn)
-
Care Sens KetoSens trakice25,20 € (189,87 kn)
-
Care Sens lancete2,65 € (19,97 kn) – 5,29 € (39,86 kn)
-
Care Sens Pro test trakice7,88 € (59,37 kn) – 15,75 € (118,67 kn)
-
WellFine igle10,59 € (79,79 kn)
-
Care Soft lancetar6,67 € (50,26 kn)
ā¢ Budite razumni s porcijom. Jedan od naÄina za to je dodavanje hrane s nižim udjelom ugljikohidrata u obrok za pizzu – recimo, salatu ili drugo povrÄe. Možda Äak uparite pizzu s proteinskom hranom, poput piletine, ribe ili nemasnog mesa.
ā¢ Odaberite pizzu s tanjim korama s povrÄem ili piletinom na žaru za preljeve kako biste smanjili kalorije i ugljikohidrate.
ā¢ Obratite pažnju na to kako pizza utjeÄe na Å”eÄere u krvi. Jedan od naÄina da to uÄinite je da isprobate provjeru u paru – to znaÄi provjeriti Å”eÄer u krvi prije nego Å”to poÄnete jesti pizzu, a zatim provjeriti dva sata kasnije. Možda Äete Äak napraviti joÅ” jednu provjeru Å”eÄera u krvi Äetiri do Å”est sati kasnije.
ā¢ Ako uzimate inzulin za vrijeme obroka, pitajte svog dijabetologa ili edukatora za dijabetes za savjet o prilagodbi inzulina ako planirate jesti viÅ”e od nekoliko kriÅ”ki – i kako se nositi s tim s obzirom na odgoÄeni porast Å”eÄera u krvi zbog masti u pizzi.
ā¢ Planirajte napraviti neku fiziÄku aktivnost nakon obroka pizze – to može pomoÄi smanjiti utjecaj pizze na Å”eÄere u krvi.
Pizza bez ugljikohidrata
Ovaj recept je definitivno najbolja alternativa klasiÄnom tijestu za pizzu. Recept Äe zasigurno oduÅ”eviti dijabetiÄare te gluten-free osobe koji se ne moraju odreÄi omiljene pizze i napokon je mogu konzumirati bez straha i posljedica. U ovom receptu uživat Äe svi bez obzira imali zdravstvene tegobe ili ne, bili na dijeti ili ne.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
ā 2 žlice bademovog braÅ”na
ā 2 žlice psylliuma (ljuskice indijskog trputca)
ā 150 g krem sira
ā 2 jaja
ā sol
NADJEV:
ā svježi umak od rajÄice
ā 35 dag mekog sira
ā 10 dag slanine / Å”unke
ā origano
ā 1/2 luk
Priprema:
Savjetujemo vam da bademovo braÅ”no napravite sami. Bademe sameljite do kraja dok smjesa ne postane braÅ”nasta. PomijeÅ”ajte bademovo braÅ”no, psyllium i sol. Dodajte krem sir i jaja. Nemojte da vas prestraÅ”i vodenasta struktura tijesta. Lim obložite papirom za peÄenje te istresite tijesto na sredinu lima. Tijesto razvucite po limu do željene debljine (koristite lopaticu za kolaÄe/kreme). Tijesto pecite 10 min na 200Ā°C. Potom ga izvadite iz peÄnice i ohladite 5 minuta. Posložite navedene sastojke ili pak sastojke po vlastitoj želji. Koristite Å”alÅ”u, odnosno svježi umak od rajÄice. Naribajte sir, pospite origanom, slaninu posložite na vrh da se fino zapeÄe te ne zaboravite dodati kolutiÄe luka koji Äe dati finu aromu ovoj finoj i zdravoj verziji pizze. Vratite lim u peÄnicu i pecite joÅ” 10 ā 15 minuta dok se sastojci ne zapeku do mjere koje želite. Kad jednom probate ovaj recept, recept za pizzu od bijelog braÅ”na postat Äe alternativa za vas.
Izvor recepta:shorturl.at/pHJR3
Odricanje od medicinskih savjeta: Izjave i miŔljenja izražena na ovoj web stranici su izjave autora, a ne nužno i izjave tvrtke. Informacije, koje dolaze od kvalificiranih medicinskih pisaca, ne predstavljaju medicinski savjet ili preporuku bilo koje vrste i ne biste se trebali oslanjati ni na jednu vrstu informacije sadržane u takvim postovima ili komentarima kako bi se zamijenile konzultacije s vaŔim kvalificiranim zdravstvenim djelatnicima kako bi se zadovoljile vaŔe individualne potrebe.
Izvor: shorturl.at/nwCKS