Novosti, Proizvodi, Tehnologije

Mogu li dijabetičari jesti pizzu? šŸ•

Tko ne voli pizzu? Kombinacija rastopljenog sira, umaka od rajčice i hrskave kore je neodoljiva, ali i jelo sa dosta kalorija, ugljikohidrata i natrija, pa si postavljamo pitanje. Je li pizza zabranjena ako imate dijabetes? Ako nije, kako možete uživati u kriÅ”ki (ili dvije) bez prevelikog slanja Å”ećera u krv?

Povijest pizze

Ljudi su tijekom godina voljeli pizzu mnogo prije nego Å”to je postojala Domino’s ili vaÅ”a lokalna pizzerija. Rana verzija pizze bila je viÅ”e poput kruha i u njoj su uživali stari Egipćani, Grci i Rimljani.

Ali prema History.com, Napulj je zapravo bio rodno mjesto pizze. Verziju pizze ukraÅ”enu rajčicama, sirom, uljem, čeÅ”njakom i inćunima ulični prodavači prodali su seljacima u Napulju. Kraljica Margherita posjetila je Napulj 1889. godine i uživala u ā€žpitiā€œ prelivenoj mekom mozzarellom, rajčicom i bosiljkom (boje talijanske zastave) – klasikom i tako je “Margherita pizza” rođena, po kraljici.


Pizza je stigla do gradova u Sjedinjenim Državama krajem 19. i 20. stoljeća, zahvaljujući talijanskim i grčkim imigrantima, a ljubav se proÅ”irila diljem zemlje nakon Drugog svjetskog rata. Danas možete birati između mnogih stilova pizze, dok tradicionalni preljevi poput feferona, gljiva i luka zauzimaju visoko mjesto na listi popularnosti, možemo reći da danas postoji pizza za skoro sve.

Pizza i dijabetes

Ako imate dijabetes, možete jesti pizzu, ako želite. No, preporučamo nekoliko kriÅ”ki, na način da ipak zadržite razinu Å”ećera u krvi u razumnom rasponu. ViÅ”e od nekoliko kriÅ”ki se ne preporuča za osobe koje imaju dijabetes, a to možete zahvaliti sadržaju ugljikohidrata i masti koji se nalaze u pizzi. Kako biste bili potpuno sigurni koliko kriÅ”ki možete pojesti potreban Vam je glukometar i test trakice s pomoću kojih možete pratiti visinu “Å”ećera” u krvi.

Možete naručiti naŔ CareSens PRO glukometar koji ima dokazanu točnost i preciznost pri uzimanju uzoraka kapilarne, venske, neonatalne i arterijske krvi, sa velikim automatski osvjetljenim LCD ekranom od 6,3 cm koji daje jasno vidljive rezultate.

Vratimo se mi pizzi, Å”to je kora deblja, to je veći sadržaj ugljikohidrata u kriÅ”ki. Umak od rajčice može sadržavati dodani Å”ećer, dodajući joÅ” viÅ”e ugljikohidrata. Tu je i masnoća od sira, maslinovog ulja i potencijalno preljeva feferona, kobasica, slanine itd. Neke od masti su zasićene, Å”to se vaÅ”im arterijama ne sviđa. Ali masnoća, općenito, usporava probavu, Å”to znači da ugljikohidrati ne “udaraju” odmah već mnogo kasnije (zato su moji Å”ećeri u krvi veći sljedećeg jutra, ako razmiÅ”ljaÅ” na taj način).
Konačno, sadržaj natrija u pizzi može uzrokovati vlastiti niz izazova, pogotovo ako imate visoki krvni tlak ili ste skloni zadržavanju tekućine.

S toliko dostupnih vrsta pizze, teŔko je pružiti precizan prehrambeni profil pizze. Informacije o prehrani dostupnije su za brzu hranu i smrznutu pizzu. Pogledajmo nekoliko primjera:

Ako ste ljubitelj pizze, nemojte očajavati. JoÅ” uvijek je možeÅ” pojesti! Evo nekoliko savjeta za uživanje bez osjećaja krivnje ili gledanja visokih očitanja na GLUKOMETRU nekoliko sati kasnije.

ā€¢ Budite razumni s porcijom. Jedan od načina za to je dodavanje hrane s nižim udjelom ugljikohidrata u obrok za pizzu – recimo, salatu ili drugo povrće. Možda čak uparite pizzu s proteinskom hranom, poput piletine, ribe ili nemasnog mesa.
ā€¢ Odaberite pizzu s tanjim korama s povrćem ili piletinom na žaru za preljeve kako biste smanjili kalorije i ugljikohidrate.
ā€¢ Obratite pažnju na to kako pizza utječe na Å”ećere u krvi. Jedan od načina da to učinite je da isprobate provjeru u paru – to znači provjeriti Å”ećer u krvi prije nego Å”to počnete jesti pizzu, a zatim provjeriti dva sata kasnije. Možda ćete čak napraviti joÅ” jednu provjeru Å”ećera u krvi četiri do Å”est sati kasnije.
ā€¢ Ako uzimate inzulin za vrijeme obroka, pitajte svog dijabetologa ili edukatora za dijabetes za savjet o prilagodbi inzulina ako planirate jesti viÅ”e od nekoliko kriÅ”ki – i kako se nositi s tim s obzirom na odgođeni porast Å”ećera u krvi zbog masti u pizzi.
ā€¢ Planirajte napraviti neku fizičku aktivnost nakon obroka pizze – to može pomoći smanjiti utjecaj pizze na Å”ećere u krvi.

Pizza bez ugljikohidrata

Ovaj recept je definitivno najbolja alternativa klasičnom tijestu za pizzu. Recept će zasigurno oduÅ”eviti dijabetičare te gluten-free osobe koji se ne moraju odreći omiljene pizze i napokon je mogu konzumirati bez straha i posljedica. U ovom receptu uživat će svi bez obzira imali zdravstvene tegobe ili ne, bili na dijeti ili ne.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

ā€“ 2 žlice bademovog braÅ”na
ā€“ 2 žlice psylliuma (ljuskice indijskog trputca)
ā€“ 150 g krem sira
ā€“ 2 jaja
ā€“ sol

NADJEV:

ā€“ svježi umak od rajčice
ā€“  35 dag mekog sira
ā€“ 10 dag slanine / Å”unke
ā€“ origano
ā€“  1/2 luk

Priprema:

Savjetujemo vam da bademovo braÅ”no napravite sami. Bademe sameljite do kraja dok smjesa ne postane braÅ”nasta. PomijeÅ”ajte bademovo braÅ”no, psyllium i sol. Dodajte krem sir i jaja. Nemojte da vas prestraÅ”i vodenasta struktura tijesta. Lim obložite papirom za pečenje te istresite tijesto na sredinu lima. Tijesto razvucite po limu do željene debljine (koristite lopaticu za kolače/kreme). Tijesto pecite 10 min na 200Ā°C. Potom ga izvadite iz pećnice i ohladite 5 minuta. Posložite navedene sastojke ili pak sastojke po vlastitoj želji. Koristite Å”alÅ”u, odnosno svježi umak od rajčice. Naribajte sir, pospite origanom, slaninu posložite na vrh da se fino zapeče te ne zaboravite dodati kolutiće luka koji će dati finu aromu ovoj finoj i zdravoj verziji pizze. Vratite lim u pećnicu i pecite joÅ” 10 ā€“ 15 minuta dok se sastojci ne zapeku do mjere koje želite. Kad jednom probate ovaj recept, recept za pizzu od bijelog braÅ”na postat će alternativa za vas.

Izvor recepta:shorturl.at/pHJR3

Odricanje od medicinskih savjeta: Izjave i miŔljenja izražena na ovoj web stranici su izjave autora, a ne nužno i izjave tvrtke. Informacije, koje dolaze od kvalificiranih medicinskih pisaca, ne predstavljaju medicinski savjet ili preporuku bilo koje vrste i ne biste se trebali oslanjati ni na jednu vrstu informacije sadržane u takvim postovima ili komentarima kako bi se zamijenile konzultacije s vaŔim kvalificiranim zdravstvenim djelatnicima kako bi se zadovoljile vaŔe individualne potrebe.

Izvor: shorturl.at/nwCKS