Kongresi i edukacije, Novosti, Zdravlje

Protetička opskrba

Svi osiguranici Zavoda za zdravstveno osiguranje 12 mjeseci bez prekida ili 18 mjeseci sa prekidima imaju pravo na besplatnu protetičku opskrbu.
Potvrdu za pomagala, potrošne dijelove ili popravak propisuje spec. ortoped, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, spec. ortopedije i traumatologije. Nakon što su se stvorili preduvjeti za opskrbu protezom započinje proces protetičke rehabilitacije.

Trajanje rehabilitacije ovisi o mnogim faktorima, ali najviše o Vama.

Na prvom pregledu uz to što ortoped ili fizijatar odluče ( ovisi u kakvom ste fizičkom i psihičkom stanju) jeste li uopće spremni za protetičku opskrbu, važno je i u kakvom vam je stanju vaše srce. Da bi Vam se uopće prepisala proteza potrebno je mišljenje i nalaz kardiologa.


Nalaz mora biti pozitivan i Vaše srce mora biti snažno da možete izdržati napore koje koristeći ortopedsko pomagalo (protezu). Ako ste dobili zeleno svjetlo i od kardiologa za opskrbu, liječnik kao vođa tima koji brine o Vama odlučiti će koja vrsta proteze će se raditi za nesmetano obavljanje aktivnosti svakodnevnog života.

Zato je jako važno biti fizički i psihički što jači da bi Vam se odobrila što kvalitetnija proteza.

Izradu proteze radi protetičar ortopedske tvrke koju ste Vi odabrali i u koju imate puno povjerenje prema nalogu liječnika uz fizioterapeuta koji provodi školu hoda.

Uzimanje mjera, izradu, probu proteze i hod sa ortopedskim pomagalom (protezom) radite sa stručnjacima koji su educirani i poklonite im puno povjerenje. Fizioterapeuti i protetičari uz nadzor liječnika uče Vas kako upotrebljavati protezu što uključuje navlačanje proteze, hod sa protezom te Vam pomažu kako da postanete samostalni u
korištenju proteze.

Više o tome pročitajte u našem vodiču za amputirane osobe ovdje.