Novosti, Tehnologije

Što je to skolioza? Liječenje, dijagnoza i uloga ortoza u liječenju – Dio I/II

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kralježnice i trupa koji se može pogoršavati u fazi intenzivnog rasta djeteta (predpubertet i pubertet) kao i u odrasloj dobi.

Dijelimo ih na fukcionalne i strukturalne skolioze. Razlika je u tome što kod strukturalnih skolioza uz postranično iskrivljenje kralježnice postoji i rotacija kralježaka.

Funkcionalne skolioze su takva iskrivljenja kralježnice kod kojih promjene nisu fiksne pa se također nazivaju fleksibilne. Povezane su sa nepravilnim držanjem te
se dijele na posturalne i kompenzatorne.

Posturalne skolioze nastaju kao posljedica lošeg tjelesnog držanja ili ubrzanog rasta i razvoja. U testu pretklona nema vidljivih krivina kralježnice niti rebrenih
gibusa.

Kompenzatorne skolioze posljedica su poremećenih statodinamičkih odnosa uslijed skraćenja noge, deformacije kuka i slično.

Strukturalne skolioze su skolioze kod kojih postoje koštane promjene (iskrivljenje kralježnice i rotacija kralježaka) i u testu pretklona su vidljive krivine kralježnice te rebreni gibus. Ireduktibilne su i ne mogu se pasivnom korekcijom korigirati. Dijagnosticiraju se RTG snimkama.

Dijelimo ih na prirođene, koje su posljedica raznih anomalija kralježnice, i stečene koje mogu biti posljedica raznih oboljenja ili mogu nastati bez vidljivog uzroka (idiopatske skolioze). Pravi uzrok idiopatskih skolioza nije u potpunosti otkriven premda se veliki broj stručnjaka bavi tom problematikom.

Idiopatske skolioze čine 80% svih skolioza i stoga su tema našeg vodiča za skoliozu i kifozu.

Prema vremenu pojavljivanja, idiopatske skolioze se dijele na :

  • Infantilne (0-3 godine)
  • Juvenilne (4-9 godina)
  • Adolescentne (od 10 godine do koštane zrelosti)
  • Adultne (nakon završenog procesa okoštavanja)

Adolescentne idiopatske skolioze su najčešće, pojavljuju se u 2-3% adolescenata, češće kod djevojčica te zahtijevaju liječenje.

Dijagnoza skolioze

Tijekom kliničkog pregleda liječnik će promatranjem tražiti :

  • Asimetriju ramena (jedno rame je više položeno od drugog)
  • Asimetriju lopatica (jedna lopatica je položena više i odignuta je od leđa)
  • Asimetriju struka
  • Razliku u položaju i visini zdjelice
  • Asimetriju rebara od sprijeda.

Nakon kliničkog pregleda slijedi Adamsov test pretklona koji se izvodi tako da se pacijent iz stojećeg stava sagne prema naprijed sa stopalima jedno uz drugo, ispravljenim koljenima i opuštenim rukama i glavom. Prilikom testa pretklona liječnik koristi skoliometar kojim se mjeri rotacija trupa.

Na temelju svih prethodnih procedura liječnik odlučuje hoće li napraviti RTG snimak kralježnice koji daje informacije o lokalizaciji, stupnju krivine, rotaciji kralježaka i koštanoj zrelosti (Risserov znak).

U sljedećem članku vas očekuje definicija Cobbovog kuta, Risserov znak te liječenje skolioza te uloga ortoza u liječenju skolioza.