Novosti, Proizvodi, Tehnologije, Zdravlje

Što je to skolioza? Liječenje, dijagnoza i uloga ortoza u liječenju – Dio II/II

Cobbov kut je rendgenska mjera izražena u stupnjevima kojima mjerimo stupanj skolioze.

Mjerenje Cobbovog kuta se radi na način da se odredi donji završni kralježak sa kojim krivina počinje čija je donja površina maksimalno nagnuta prema konkavitetu (udubljenju) krivine te se na tu površinu povuče okomica.

Zatim se određuje gornji završni kralježak sa kojim krivina završava kod kojega je gornja ploha maksimalno nagnuta prema konkavitetu (izbočini) krivine i povuče se okomica.

Sjecište okomica nam ukazuje na stupanj iskrivljenosti kralježnice koji se iskazuje u stupnjevima. Cobbov kut daje smjernice za liječenje, praćenje pogoršanja ili poboljšanja te stupanj korekcije ortoze.

Risserov znak je rendgenska mjera izražena u stupnjevima kojima mjerimo stupanj skolioze.

• 0 – nema okoštavanja
• 1 – 25% zone rasta je okoštalo
• 2 – 50% zone rasta je okoštalo
• 3 – 75% zone rasta je okoštalo
• 4 – 100% zone rasta je okoštalo
• 5 – potpuno spajanje okoštale epifize (zone rasta) sa ostatkom zdjelične kosti.

Manji stupanj Rissera nam ukazuje da će dijete i dalje rasti što je veća opasnost za pogoršanje skolioze.

Liječenje skolioza

Nakon anamneze, kliničkog pregleda i radiološke analize, liječnik u dogovoru sa roditeljima i djetetom odlučuje o načinu liječenja skolioze. Liječenje može biti neoperativno (konzervativno) i operativno. Najbitniji faktori za odluku o načinu liječenja su koštana zrelost i stupanj skoliotične krivine.

Stupanj krivine po Cobbu:
≤20 stupnjeva, redovito provođenje vježbi, praćenje i kontrole prema uputi liječnika
≤20 stupnjeva, risser znak 0-4, liječenje ortozom i vježbama
≥45 stupnjeva u obzir dolazi i kirurško liječenje,

Konzervativno liječenje uključenje redovito vježbanje i redovite kontrole liječnika. Učestalost kontrolnih pregleda određuje liječnik.
Svaki pregled ne uključuje nužno i rendgensku snimku.

Liječenje ortozom indicira liječnik nakon što je uzeo u obzir sve faktore koje smo prethodno naveli. Vrijeme nošenje ortoze određuje liječnik. Istraživanja ukazuju da je ortozu, nakon perioda privikavanja, potrebno nositi najmanje 18 sati dnevno da bi spriječili pogoršanje, izbjegli operaciju, ali i poboljšali (smanjili) stupanj skolioze ukoliko je skolioza uočena u ranoj fazi. Ortoza se nosi do koštane zrelosti stoga je potrebno iskoristiti dragocjeno vrijeme i pridržavati se uputa svih uključenih u liječenje skolioze da bi spriječili neželjene posljedice budući da nakon završetka rasta, Risser 5, nije moguće korigirati skoliozu.

Operativno liječenje indicira liječnik ukoliko je stupanj krivine iznad 45 stupnjeva i ubrzana progresija usprkos adekvatnom liječenju. Tijekom operativnog zahvata ukoči se više kralježaka u korigiranom položaju. Operativni zahvat traje od jednog do nekoliko sati ovisno o pristupu i vrsti zahvata.

Kroz 3- 6 mjeseci nakon operacije djeca se mogu baviti tjelesnim aktivnostima u dogovoru sa liječnikom koji je izveo operaciju.

Primjena ortoza u liječenju skolioza

Ortoza je pomagalo koje se individualno izrađuje za svakog pacijenta a služi za ispravljanje kralježnice. Prihvaćene su u liječenju skolioza gdje je Risserov znak (koštana zrelost) ispod 4°, a kut skolioze iznad 20° po Cobb-u.

Ortoza korigira skoliozu trodimenzionalno budući da je i skolioza trodimenzionalni deformitet. U našoj tvrtki izrađujemo Cheneau ortoze po Rigo i Bad Sobernheim principima.

Zone pritiska ortoze trodimenzionalno korigiraju jednu ili više skoliotičnih krivina. Nasuprot zona pritiska su zone ekspanzije (otvori u ortozi) u koje „guramo“ iskrivljeni dio kralježnice i u koje djeca dišu čime aktivno trodimenzionalno korigiraju skoliotičnu krivinu (ortoza usmjerava disanje).

Prilikom dolaska na dogovoreni termin certificirani ortopedski tehničar će obaviti razgovor sa djetetom i roditeljima te objasniti proceduru uzimanja mjera.
Tehničar će uzeti vaše podatke, rendgensku snimku i nalaz liječnika koji je propisao ortozu.

Slijedeći korak je označavanje određenih točaka na tijelu i uzimanje mjera potrebnih za izradu ortoze. Nakon toga slijedi trodimenzionalno skeniranje trupa (3D SCAN) pri kojem nema zračenja te se može ponoviti ukoliko je potrebno. Nema kontakta sa djetetom i traje par minuta.

Ukoliko iz bilo kojeg razloga nije moguće uraditi kvalitetno skeniranje, u dogovoru sa roditeljima i djetetom, može se pristupiti uzimanju gipsanog odljeva koji traje 15-tak minuta.

Oba načina su bezbolna te nastojimo korak po korak objasniti djetetu što radimo da dijete ne izlažemo stresu i nelagodi.
Slijedeći korak je obrada modela koju radi certificirani ortotičar posebno educiran za izradu ortoza za skoliozu budući da je potrebno puno znanja i iskustva zbog raznovrsnosti samog deformiteta.

Na obrađeni model (digitalni oblik modela) se navlači omekšana termoplastika namijenjena za ortoze za skoliozu koja uz primjenu vakuuma i procesom hlađenja poprima konačan oblik. Po želji djeteta, ortoza se može izraditi u različitim bojama i motivima.
Tijekom probe se rade završne prilagodbe, objašnjava se roditeljima i djetetu pravilno postavljanje ortoze .

Posebno naglašavamo da se otroza nikad ne nosi na golo tijelo već na pamučnu majicu koja mora dobro prijanjati uz tijelo.

Tijek prilagodbe i vrijeme nošenja ortoze

Prvi tjedan – Ortoza se nosi do 5 sati, najbolje nakon dolaska iz škole. Nakon 2 do 3 sata ortoza se skine i provjeri koža. Na zonama pritiska prisutno je lagano crvenilo koje nestaje nakon 15-tak minuta. Nakon kratke pauze ortoza se nosi još 2 do 3 sata.

Drugi tjedan – Ortoza se nosi 10 sati. Skida se nakon nekoliko sati, provjerava se crvenilo kože i ukoliko nema nelagode i koža nije jako crvena nastavlja se sa nošenjem ortoze do preporučenih 10 sati.

Treći tjedan – Cilj je da dijete ortozu nosi u školi te da spava u njoj odnosno da dnevno vrijeme nošenja ne bude ispod 18 sati. Tek tada možemo očekivati zaustavljanje pogoršanja i moguće poboljšanje.

Ortozu je potrebno često očistiti vlažnom krpom te posušiti. Kožu redovito prati te posebno obratiti pažnju na mjesta pritiska. Paziti da majica ispod ortoze ne bude zgužvana posebno na mjestima pritiska.

Djeco,
nošenje ortoze je bezbolno i privremeno. Nastavite se baviti svojim uobičajenim aktivnostima bez srama, ne vidi se ispod majice, a i da se vidi znamo naš cilj, a to je korekcija skolioze koju nećemo zasigurno postići ukoliko se ortoza ne nosi po uputama.

Roditelji, ohrabrite svoje dijete, podržite ga, pohvalite i nagradite ga za trud i upornost.

Naš tim stručnjaka vam je uvijek dostupan za savjet i podršku.