Novosti, Proizvodi, Tehnologije

Zašto je jaje tako zdrava i bogata namirnica?

S obzirom da su jaja tako nutritivno bogata namirnica, zaslužuju da ih se hvali, osim toga što ih u ovom periodu godine bojamo i ukrašavamo ususret Uskrsu.

Bolja kontrola dijabetesa.

Jaja praktički nemaju ugljikohidrata, što ih čini hranom koja se lako može uklopiti u plan prehrane prilagođene dijabetesu. Svi znamo da su jaja prikladna za doručak, ali savršeno se uklapaju u svaki obrok i čine odličan međuobrok. Ako osjećate glad u popodnevnim satima, umjesto da posegnete za šačicom čipsa ili kolačića, uzmite tvrdo kuhano jaje. Tražite bolju kontrolu šećera u krvi tijekom dana? Jedite jaje za doručak. Istraživanja pokazuju da početak dana s jajetom ujutro može značiti bolje šećere u krvi i razinu inzulina tijekom dana. Kako bi mogli izmjeriti Vaš “šećer” u krvi, potreban vam je GLUKOMETAR kojeg možete vrlo jednostavno i lako naručiti.

Gubitak i držanje podalje od kilograma.

Postizanje i ostanak na zdravoj težini važno je za vaš dijabetes i zdravlje srca. Lakše je reći nego učiniti, ali uključivanje hrane bogate proteinima u vaše obroke i grickalice način je da ostanete duže sitiji. Jedno veliko tvrdo kuhano jaje ima samo 77 kalorija i 6 grama proteina, što je otprilike jedna unca vrijedna proteina. Kriška kruha od cjelovitih žitarica ili kruha s nižim udjelom ugljikohidrata i mali komad voća, i imate obrok koji će vas održati i zadržati da se ne osjećate gladni.

Jači mišići i kosti.

Naravno, jaja sadrže proteine, ali imaju i mnogo više od toga! Jaja su jedna od rijetkih namirnica koja prirodno sadrži vitamin D, hranjivu tvar koja pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Kalcij je neophodan za zdravlje kostiju , ali isto tako igra i ulogu u kontrakciji mišića, regulaciji otkucaja srca i zgrušavanju krvi.

Promicanje dobrog vida i zdravlja očiju.

Ako ste mislili da su samo mrkve dobre za vid, razmislite ponovno. Žumanjci sadrže lutein i zeaksantin, vrste karotenoida koji su žute boje (otuda žuta boja žumanjka). Lutein i zeaksantin štite vaše oči od štetnih ultraljubičastih zraka na suncu. Oni također sprječavaju ili usporavaju razvoj makularne degeneracije.

Održavaju vaš mozak i vaše stanice sretnima  i zdravima.

Jaja sadrže kolin, hranjiva tvar za mozak i živčani sustav koji trebaju regulirati pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića, i druge funkcije. Kolin se također koristi za formiranje membrana oko tjelesnih stanica. Jedno veliko jaje sadrži 147 miligrama (mg) kolina, dok druge namirnice, poput govedine, piletine, ribe i mliječne hrane, sadrže manje. Muškarci trebaju 550 mg kolina, a žene treba 425 mg kolina dnevno. Također, kolin je potreban za razvoj mozga u dojenčadi, i može smanjiti rizik od oštećenja neuronske cijevi.

Pojačava unos vitamina i minerala.

Nemojte bacati žumanjak. Žumanjak sadrži vitamine topljive u mastima kao što su vitamini A, D i E. Jaja također sadrže željezo, kalcij, magnezij, selen i jod. Osim toga, sadrže antioksidanse. Sve ove hranjive tvari pomažu u održavanju dobrog zdravlja i mogućoj obrani od kroničnih bolesti. Tko bi rekao da je toliko hranjivih tvari zapakirano u jedno jaje?

Odmotavanje mita o kolesterolu 

Volite jaja, ali ste zabrinuti zbog sadržaja kolesterola. Nije li kolesterol loš za tvoje srce? Evo odgovora vezano uz jaja i kolesterol:Jedan žumanjak sadrži oko 187 miligrama kolesterola. A dobra vijest je da kolesterol više nije hranjiva tvar koja zabrinjava. Pravi krivac za srčane bolesti su nezdrave masti, kao što su zasićene masti i trans masti. To znači da ne morate toliko brinuti o konzumiranju hrane koja sadrži kolesterol, jer studije pokazuju da kolesterol ima mali, ako ga i ima, utjecaj na razina kolesterola u krvi. Umjereno konzumiranje žumanjka (i druge hrane koja sadrži kolesterol) nije povezano s većim rizikom od srčanih bolesti.

Uklopite jaja u svoj plan prehrane

Iako su troškovi hrane ove godine porasli, isto se događa i sa jajima, posebno u usporedbi s nekoliko godina unatrag. U prosjeku, jedno veliko jaje danas košta oko 0,20 cent. To je i dalje jeftinije od većine namirnica životinjskih proteina, kao i mnogih voća i povrća (nije da biste ih trebali prestati jesti!).
Držite jaja kao dio svog plana prehrane – za sebe i svoju obitelj!

Odricanje od medicinskih savjeta: Izjave i mišljenja izražena na ovoj web stranici su izjave autora, a ne nužno i izjave tvrtke. Informacije, koje dolaze od kvalificiranih medicinskih pisaca, ne predstavljaju medicinski savjet ili preporuku bilo koje vrste i ne biste se trebali oslanjati ni na jednu vrstu informacije sadržane u takvim postovima ili komentarima kako bi se zamijenile konzultacije s vašim kvalificiranim zdravstvenim djelatnicima kako bi se zadovoljile vaše individualne potrebe.

Izvor: https://rb.gy/ozf1g